29.3.08

Till kärleken

Dikt og viser av Dan Andersson ved Eva Garli, Ola Garli, Svein Lilleengen og Vidar Hoel

Sel kirke lørdag 19. april kl. 18.00

Lørdag 19. april kl. 18.00 blir det konsert i Sel kirke med tekster av Dan Andersson. Han er en av Sveriges mest folkekjære diktere. I Norge er han mest kjent for visene ”Jag väntar vid min stockeld” og ”Jungman Jansson”. Hans kjærlighetstekster og hans spesielle livsskjebne finner gjenklang i mennesker også i vår tid. Forestillingen ”Till kärleken” gir et stillferdig innblikk i dikterens kamp om kjærlighet – fra Gud og fra kvinnen.
Dan Andersson var født under fattige kår i den svenske finnmarken i Dalarna i 1888. Han var opptatt av de fattiges kår, men hans sosiale engasjement fant hovedsakelig sin motivasjon i det grunnleggende spørsmålet om mål og mening i livet. Etter hvert kom han til å utvikle et ”stort gudsbilde” preget både av kristen og indisk tankegang. Han anså kjærligheten i livet, både nestekjærlighet og kjærlighet mellom mann og kvinne, som et bilde på den store kjærlighet som omfavner mennesket på jorden. Samtidig hadde han stor respekt for den kristne tro som han kjente fra sitt barndomshjem. Likevel stilte han det spørsmålet som vi i dag som moderne mennesker også stiller: ”Fins det inga himlar åt dem som er kläna att tro?”
Dan Andersson levde en omflakkende tilværelse og hadde ulike jobber og bodde på forskjellige steder i Sverige. Verken i det ytre eller i det indre fant han ro i livet. Han var i Trondheim noen måneder i 1917. Det var vanskelig for ham å slå gjennom som forfatter. Det var etter hans spesielle død at han ble kjent over store deler av Sverige og Norge. Han døde av cyanidforgiftning ved et ulykkestilfelle på et hotellrom i Stockholm 15. september 1920.
Ola Garli, som spiller gitar og synger, er sokneprest i Ørland. Svein Lilleengen leser dikt og forteller. Han er elektroingeniør, bonde og oppfinner på Ørlandet. Mange vil kjenne ham igjen som kandidat til ”Norges herligste” på TV Norge. De to fant hverandre i sin felles interesse for Dan Andersson. Sammen har de framført ”Till kärleken” i de fleste kirker i Fosen, i Røroskirka og to ganger under Dan Andersson-veckan i Ludviga i Dalarna, Dan Anderssons hjemsted. På denne konserten er Olas kone Eva med og synger. Endelig vil også Sels egen organist - og nestleder i jazz- og viseforumet - Vidar Hoel akkompagnere på orgel.
Billetter ved inngang: kr. 150,- / 100,- for medlemmer

Svein Lilleengen
Ola Garli

Ingen kommentarer: